4.8.2011

Saaristolaisleipä - Skärgårdslimpa


Söin lounaaksi aivan mahtavaa lohikeittoa, josta puuttui ainoastaan Turun saaristo ja saaristolaisleipä. Ruokaseurani paikkasi saaristomerta kaatamalla kannullisen vettä lattialle ja saaristolaisleivän leivoin kotona saman päivän iltana. Ei tosin ollut hyvä idea aloittaa iltakahdeksalta, sillä vaikka aktiivista aikaa menee ehkä vartti, vievät taikinan nostatus ja leivän paisto kokonaisajan neljään tuntiin.

"3-3-3-3"-resepti taitaa olla kansanperinnettä. Googlekin löytää tästä reseptistä tuloksia aina vuodesta 2001 lähtien. Minäkin miellän tämän leivän Nauvoon, koska siellä kaverin mökillä tätä herkkua ensimmäisen kerran maistoin ja siellä se ihan oikea Suomen saaristo on.

1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

..ja koska auringonkukansiemenet piimälimpussa ovat jees, nakkasin niitä pari desiä Piece of cake -tyyliin myös tämän leivän sekaan.
  • Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi, liota siihen hiiva ja sekoita muut ainekset. Saa jäädä löysäksi. 
  • Anna kohota noin 1½ tuntia.
  • Jaa taikina voideltuihin leipävuokiin (2-3 kpl) ja paista 175-asteisen uunin alatasolla n. 2 tuntia.
  • Voitele paiston loppuvaiheessa siirappivedellä.
  • Poista leivät vuoista ja kääri ne pyyhkeiden tms. sisään, jotta ne jäähtyisivät hitaammin ja kypsyisivät pitempään.
  • Anna tekeytyä pari päivää viileässä, jos maltat.

Turun sanomat tietää kertoa, että saaristolaisleipä valittiin Turun 2011 kulttuuripääkaupungin nimikkoleiväksi. Tuossa linkissä tärkeämpää on kuitenkin mielenkiintoisen oloiset leivänpäällisreseptit ja caesarsalaatti saariston tapaan, joita pitää kyllä kokeilla. Kuvan leivissä on päällä raejuustomunavoita ja savulohi-ranskankerma-punasipuli-tilli-omenaviinietikka-sitruunamehu-sekoitusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...