18.1.2012

Patonkia ja pubipapuja


Tällanen semikasvisspydäri :) ..sarjassamme miten yksi ateria johti toiseen. Mustasilmäpaputäydennystä etsiessäni ostin kokeeksi pussillisen härkäpapuja ja ruotsalaiseen leivontaan tutustuessani törmäsin Martin Johanssonin leipävideoihin. Näiden liimana toimii pekoni: Teki mieli testata papuja pekonin kanssa ja mättää ne leivän väliin. Vaatii (vain) vähän valmistelua edellisenä iltana, mutta muuten nopea ja kelpo kevyt ateria. Jos jostain syystä ostat kaupan paistovalmiita patonkeja, niin koitapa näitä ja saat kunnon ruokailukokemuksen ja jätät vastaisuudessa lisäaineleivät muiden mahantäytteeksi!


Patongit (ihan yksi yhteen tästä videosta)

3 g hiivaa
3 dl vettä
390 g jauhoja (6½ dl)
9 g suolaa (1½ tl)

Sekoita ainekset keskenään kannellisessa astiassa, sulje kansi ja jätä huoneenlämpöön tekeytymään yön yli tms. Tein tämän aamulla n. 10 h ennen oletettua h-hetkeä, mutta sitten illalla ei ollutkaan hyvä hetki tehdä tätä. Niinpä laitoin tosi hyvin nousseen taikinan jääkaappiin oletuksella, että taikinan elämä hidastuu kylmässä ja sitä voi käyttää parempina aikoina. Säilyyhän taikinanjuuret ja pizzataikinatkin useita päiviä kylmässä.

Otin taikinan huoneenlämpöön pari tuntia ennen leipomista. Katsokaa ihmeessä tuo video. Taikinaa ei tarvitse sekoittaa tekovaiheessa ja seuraavanakin päivänä se vain muotoillaan levyksi ja taitellaan pariin kertaan (siitä tulee kuin ilmava tyyny), annetaan hetken toipua ja leikataan kolmeksi tangoksi, joita hieman kierretään muotoonsa ja paistetaan kuumassa 275-asteisessa uunissa noin 18 minuuttia. Anna saada ihan kunnolla väriä. Uunin pohjalla oli pieni vesikippo tuottamassa höyryä, vaikka Martin taisi viskata uuniin jääkuutioita..



"Pubipavut"
n. 3 dl keitettyjä härkäpapuja
tilkka/nokare rasvaa paistamiseen
170 g pekonia
2 (puna)sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
mustapippuria

Kuivattuja papuja pitää liottaa. Omani olivat joku 10 tuntia reilussa vedessä, ennenkuin keitin niitä kasvisliemessä noin 30 minuuttia. Keittoaika riippuu varmaan papulajista ja liotusajasta, joten kannattaa tarkkailla etteivät ne jää liian koviksi tai mene muhjuksi. Näiden kanssa kävi sama juttu kuin leipätaikinalla, eli pistin valmiit pavut jääkaappiin odottamaan oikeaa ajankohtaa..

Suikaloi pekoni ja sipulit ja paista ne rasvassa ihan kunnolla kypsiksi. Sipuli pehmenee, tummuu ja makeutuu. Visuaalisen ilmeen vuoksi kannattanee käyttää punasipulia (itse ainakin laitan ensi kerralla). Lisää tämän jälkeen pavut ja mausta mustapippurilla. Pavuissa (+pekoni) oli kai sen verran kasvisliemikuution suolaa, ettei sitä omasta mielestä tarvinnut lisätä enempää. Tarkista kuitenkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...