28.1.2013

Kymppitonnin Runebergin kakku


Jospa tänä vuonna ehtisi ajoissa: Jos nimittäin haluaa ruokablogissa vinkata ajankohtaisista resepteistä, pitää ennakoida ja postailla hyvissä ajoin ennen h-hetkeä. Eli silloin, kun muut vielä miettivät millä ohjeella tekisi ja mitä kaupasta tarvitaan. No, tämä posti tuskin kuitenkaan tekee "avokadopastoja" ja tyhjentää punssit Alkoista :) 

Runebergin päivää vietetään 5.2. Kaikki tietysti tietävät Runebergin tortut ja ne ovatkin klassikko, mutta kannattaa kokeilla kakkuakin! Se on asteen helpompi tehdä, joten näitä voi tehdä vaikka useamman pitkin kevättä. Puolen litran Carlshamns Flaggpunsch -lekasta tekee melkein 7 kakkua :)

Resepti on leikelty Helsingin sanomien ruokasivuilta 5.2.2009. En löytänyt reseptiä netistä juuri tässä muodossaan. Jotta tuosta jo kuluneesta ja monta keittiötä nähneestä lehtileikkeestä olisi backup ja muillekin iloa, niin postataan se tännekin.

Taikina
125 g voita
1½ dl ruokoidesokeria
2 munaa
1½ dl murskattuja piparkakkuja (85 g)
40 g mantelirouhetta (n. 1 dl)
1 dl vehnäjauhoja
½ rkl kardemummaa
¾ tl leivinjauhetta
½ dl kermaa
  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri
  • Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen ja sekoita hyvin
  • Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokeri-muna-vaahtoon
  • Sitten vielä kerma
  • Voitele pitkä uunivuoka ja ripottele siihen mantelirouhetta. Vaihtoehtoisesti voisi korppujauhottaa vuoan ja kätkeä mantelit taikinaan. Ainakin tuossa kuvassakin näkyvä rouhe oli raekooltaan liian isoa. 
  • Kaada taikina vuokaan ja laita se 170-asteiseen uuniin, jonka lämpöä pienennetään heti kakun mentyä sisään 150 asteeseen. 
  • Paista 30 minuuttia uunin alatasolla tai kun testitikkuun ei enää jää taikinaa. Kuvan kakku oli uunissa melkein 45 minuuttia.
Kostutus
¾ dl punssia
¾ dl vettä
2 rkl sokeria
  • Mittaa aineet kattilaan ja kiehauta. 
  • Kostuta hieman jäähtynyt kakku ja malta odottaa vähintään pari tuntia ennen kuin alat syödä. Kostuke saattaa tuntua runsaalta, mutta kyllä kakku sen kaiken imee ja maistuu hy-väl-tä! Taitaa olla ainoa paikka missä itse punssia käytän. 

Koristelu
tomusokeria
vettä/sitruunamehua
vadelmahilloa
  • Viimeistele kakku vadelmahillolla ja tomusokerikuorttuteella.


ps. Kymmenen tuhatta sivunkatselua tuli täyteen jo 19.11.2012. Siitä tuo otsikon kymppitonni (sorry Riitta Väisänen). Kiitos kävijöille! Pistetään tämä tonnin kakku -saagan jatko mietintään. Porukkaa lappaa yhä kiihtyvään tiheään, etten meinaa saada leivottua samaa vauhtia :) Tästäkin leipomuksesta huolimatta ollaan yhä 3 kakkua jäljessä..

4 kommenttia:

  1. ihana runeberginkakku!! :P tinde4.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Voi vitsi, pakko koittaa tätä ens vuonna ;) ehkäpä tätä vois tehdä vaikkei oo runebergin päiväkään?? :D kivoja reseptejä sulla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Koskaan ei ole liian myöhäistä tai aikaista tehdä runbergia :) Toivottavasti kaapista tai Alkosta löytyy vielä punssia.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...