23.9.2015

Melassipiparit


Hei hei ja terveisiä täältä Englannista. Kahdeksas viikko kaksivuotisesta menee jo kovaa vauhtia ja koko perhe viettää arkipäivänsä omissa arjen toimipiteissään eli päiväkodissa, toisella luokalla koulussa, yliopistossa ja kotitoimistossa. Kaikki menee mahtavasti ja kiirettä on pitänyt. Blogautetaan tällainen, kohta taas ajankohtainen piparipostaus, jossa iso osa mausta tulee aromaattisesta melassista (josta lisää puistojuoksupostauksessa).

Reseptin jälkeen on perinteinen Brighton -osio, jossa näin alkuun vinkkejä/kokemuksia vuokrakämpän etsinnästä. Jos haluat kuulla jostain erityisestä, niin kirjoittelepa toiveita tuonne kommenteihin tai Valkotippurin Facebook-sivulle. Keksiresepti on Joy of Baking -sivustolta. Jos Englanti ei kiinnosta, kokeile silti näitä keksejä :)

Tarvitaan
260 g jauhoja (vajaa 5 desiä?)
1 tl ruokasoodaa
¼ tl suolaa
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
½ tl neilikkaa
113 g (n. 1¼ dl) huoneenlämpöistä voita
210 g (n. 2½ dl) tummaa sokeria *
2 rkl ruokaöljyä
80 ml melassia
1 muna
½ tl vaniljauutetta
(koristeluun tavallista kidesokeria)

* Dark brown sugar, olisiko siis fariinia, ruokokidesokerin ja muscodovadon välimaastosta?

Ja näin tehdään
  1. Sekoita jauhot, sooda, suola ja mausteet
  2. Vaahdota toisessa astiassa pehmeä voi ja tumma sokeri
  3. Lisää voi-sokeri-seokseen öljy, melassi, muna ja vaniljauute ja sekoita
  4. Lisää jauhoseos ja veivaa kaikki sekaisin
  5. Peitä/kelmuta taikina ja laita se jääkaappiin vähintään 2 tunniksi tai yön yli
  6. Pyörittele taikinasta halkaisijaltaan 2½ sentin palloja ja kierittele niitä tavallisessa sokerissa
  7. Asettele pallot pellille ja litistä niitä hieman kohti lopullista muotoaan
  8. Paista 190-asteisessa uunissa n. 9-10 minuuttia tai kun ne näyttävät kuivilta ja pinta alkaa halkeilla

Kuvaussession päätyttyä katosi sekä lainatut lelut että keksit..

---


Sarjassamme Brighton -kuulumisia. Aloitellaan vaikka siitä miten me vuokra-asuntoa etsittiin. Mikäänhän ei ole ärsyttävämpi kuin blogaaja, joka pahimmillaan parin googlauksen kärkituloksen tai muuten hataran ensikokemuksensa jälkeen muuttuu alan rautaiseksi asiantuntijaksi :) Ehkä tästä on kuitenkin jollekin apua. Aiemmat Brighton-aiheiset postauksethan saa katsottua klikkaamalla Brighton -tägiä blogauksen alaosasta tai tästä.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty?
Rightmove ja Zoopla ovat täkäläiset Oikotie ja Etuovi. Palveluihin saa hakuvahdit ja asuntotiedoista löytyy perinteisten speksien lisäksi mm. todennäköisimmät koulujen oppilaaksiottoalueet Ofsted-raportteineen (joista kirjoittelin 2013). Koulujutut saattavat kiinnostaa enemmän, jos aikomuksesi on viipyä täällä pitkään: Täällä opinahjot taitavat vaikuttaa aika tavalla Suomea enemmän tulevaan opinpolkuun. Jos muutto ulkomaille on edes harkinnassa, kannattaa hyvissä ajoin viritellä hakuja, jotta saa edes jonkinlaista käsitystä asuntojen hinta-laatu-varustelu-suhteesta.

Gumtree puolestaan on Tori -tyyppinen palvelu - vinkkinä siis esim. kalusteiden hankinnalle. Sinne voi myös laittaa kämppishakuja/ilmoituksia. Huoneen vuokraaminen kimppakämpästä opintojen päätyttyäkin ei ole mitenkään outoa. Vielä vähemmän oudoksi se muuttuu, kun huomaa mitä kämpät täällä maksaa. Niinpä huoneenvuokraussivustoja on tarjolla kosolti. Kannattaa myös selailla asuinalueiden omia Facebook -ryhmiä, jotta voi päästä välittäjäpalkkioista (vuokralainen maksaa) tai löytää kimppakämppiä. Mediaanikuukausivuokra yhden makkarin asunnosta Brightonissa on £895 ja kahden £1250. Hinnat tuntuvat täysin järjettömiltä kun näkee parin näytön jälkeen näiden "kohtuuhintaisten" kämppien kunnon ja varustetason. Puntahintoja ei kannata heikon euron takia muuntaa ettei tule koko ajan paha mieli :)

Omat hakumme rajoitimme 2-3 makkarin kämppiin. Lähinnä "house"-tyyppisistä taloista. Tällä pystyy aika hyvin eliminoimaan ylä- ja alapuoliset naapurit (vrt. "maisonette") sekä maan alla asumisen ("basement flat"). Pihasta sai ison plussan.

Kun sopiva (välittäjävetoinen) asunto tulee vastaan, kannattaa heti soitella näytöstä. Samaan päivään ei mahdu kovin montaa näyttöä ja nopeat syövät hitaat. Jos kämpässä on vielä asukas, tulee hänelle antaa näytöistä vuorokausi ennen info, joka myös vähän rajoittaa näyttöjen määrää - jos vaikka asukasta ei saada kiinni tai asiaan liittyy muita, välittäjän tarkemmin täsmentämättömiä "juttuja".

Eka kämppä vaikutti hienolta! ..valitettavasti vain lähikoululla ja asuinialueella oli vähän
kyseenalainen maine. Ilman lapsia tämä olisi ollut todella helppo ottaa.
Vinkkejä näyttöön:
  • Tee ehtiessäsi pikainen tutustumiskierros ympäristöön. Onko kaupunginosa, sen yhteisö ja etäisyydet arjen suorituspaikoille ok? Onko lähellä näppärää pikkukauppaa, bussipysäkkiä, puistoa tai muuta arvostamaasi asiaa - ja eihän naapurissa vaan asu opiskelijoita (joo, alan tulla vanhaksi, mutta en mä ainakaan muista melskanneeni yöllä kadulla sketsisarjojen repliikkejä toistaen tai rakenteissa roikkuen..)
  • Selvitä mitä kodinkoneita kuuluu ja etenkin ei kuulu vuokraan. Yleensä pyykinpesukone ja jääkaappipakastin kuuluvat, mutta ei aina ja tähän voi upota muuttaessa arvokkaita satasia.
  • Onko ikkunoissa yksi vai kaksi lasia? Vaikuttaa lähinnä lämmityslaskuun (onhan asunnossa keskuslämmitys?), mutta myös loppuillan kadulta kuuluvaan "jutusteluun" tai autojen ääneen, jos vaikka asut pubin lähellä tai kokoojakadun varrella.
  • Pihalla - edes pienellä - voi viettää aikaa, kokata, kuivata pyykkiä, nukkua, säilyttää polkupyörää  yms. Siitä voi saada monta pluspistettä.
  • Käytä nenää. Jos kämpässä ei haise, se on hyvä merkki. Tunkka, komero, kellari ja märkä koira vaikka asunnossa ei ole lemmikkejä saattavat kieliä jostain. Samoin, jos vastaan kävelee suitsukkeen tai ilmanraikastimen tuoksu, kannattaa skarpata. Älä odota liikoja etenkään maanpinnan alapuolella olevista basement flateista. Toissavuotisella kolmen kuukauden kokemuksella niissä on kylmää ja kosteaa. Samoin kosketuspintaa naapureihin on katon verran enemmän. Seinät ovat paikoin paperia.
  • Kannattaa myös silmäillä että seinät ja katto pitävät ja kämpässä näyttäisi muutenkin pysyvän vesi sille varatuissa paikoissa.. Vuodot eivät tietenkään ole vuokralaisen vastuulla, mutta ylimääräinen muutto tuskin on kenenkään mielestä kivaa. Hometta näkyi jokaikisessä katsotussa asunnossa vähintään kylpyhuoneen nurkissa ja silikoneissa. Deal with it?
  • Kysy mitä mahdollisiin pintaremontteihin kuuluu. Maalataanko seinät, puhdistetaanko/vaihdetaanko kokolattiamatot, entä keittiön ja kylpyhuoneen tiivisteiden yms. vaihdot? Näistä voi toki laittaa ehtoja vuokratarjoukseenkin. 
  • Tärkeintä: Yritä nähdä asunto siivottuna, pintarempattuna ja omilla huonekaluillasi. Voitko kuvitella asuvasi siinä?

Double bedroom. Yritä tästä kuvitella jotain?
Itse en tosiaan viimeiseen kohtaan pystynyt, mutta luotin briteissä pitkään asuneen vaimon näkemykseen asunnon potentiaalista ja suostuin tekemään vuokratarjouksen ehkä sotkuisimmasta asunnosta jossa olen ikinä ollut sisällä. Toisaalta meidän tilanne alkoi toukokuun asunnonmetsästyslomalla olla aika tukala: Täällä vuokrasopparit eivät suinkaan ala kuun ensimmäisestä päivästä ja 1-2 kuukauden päästä vaan tyyliin heti. Toukokuisen viikon Brightonin loman loppuessa oli vaihtoehtoina tehdä tarjous katsotuista kämpistä (joita katsottiin n. kahden päivävauhdilla) tai ottaa sika säkissä netti-ilmoitusten perusteella. Jälkimmäistä ei voi todellakaan suositella.

Tätä et varmasti näe, jos jätät käymättä paikan päällä. 
Vaikka muuton piti tapahtua töiden alkamisen vuoksi viimeistään syyskuussa, halusimme muuttaa jo elokuussa. Näin ehtisimme ennen koulun alkua lomailla uudessa kotimaassa ja tutustua rauhassa paikkoihin. Asunto piti (ja piti) ottaa jo juhannuksen jälkeen, sillä vuokratarjous elokuun alusta ei varmasti olisi mennyt läpi ja tarvitsimme kotipaikan kouluilmoittatumista varten. Pieni siivu vuokrabudjetista meni siis tyhjän kämpän ylläpitoon.

Blogin kuvitus on näytöillä salakuvattua materiaalia. Ja osa on muuten nyt asumastamme kämpästä, josta ehkä tarkemmin seuraavalla kerralla. Tilanne ei tietenkään ollut ja yleisesti ottaen ole kämppien osalta näin lohduton kuin mitä kuvat antavat ymmärtää: Kuviksi asti päätyi lähinnä mahdollisia ongelmakohtia välittäjän kuvien vastapainoksi. Silti vielä pari vessakuvaa tähän loppuun. Harmi ettei tullut napattua kuvaa siitä märän koiran hajuisen kämpän kylppäristä, jossa oli sininen kokolattiamatto :) Cheerio!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...